Boken beställd

Nu är månadens bok beställd och efter att ha tittat igenom listan på de bästa svenska böckerna fick Aniara och Doktor Glas följa med i beställningen också. Å vad jag längtar efter mitt bokpaket nu!!
Jag kan rekommendera boken men den något annorlunda titeln Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap. Den utspelar sig i London och Guernsey, en av Kanalöarna, året efter andra världskrigets slut. Hela boken består av brevväxlingar mellan huvudpersonen Juliet och hennes vänner och man får genom breven lära känna personerna och vad de har varit med om. Med kriget som utgångspunkt får man med sig lite av Europas historia och trots att kriget spelar en stor roll är det en glad och mysig berättelse. Jag är glad att jag vågade ge mig på att läsa boken, titeln till trots, och nu kanske ni också gör det?

Vännernas morotssoppa

Det ska inte vara för krångligt att laga mat när man kommer hem från jobbet, och i bokcirkeln har vi inga som helst regler på vad man måste göra. Det är kul att försöka hitta på något som ingen annan har bjudit på. Den här soppan passade bra eftersom den är vegetarisk. Ladies fick agera försökskaniner eftersom jag aldrig testat receptet tidigare men kastrullen var tom så antingen är tjejerna väldigt artiga eller så var det ett gott betyg =)




Vännernas morotssoppa
– Receptet är hämtat ur en av mina favorit kokböcker:
Under valnötsträdet av Anna Bergenström & Fanny Bergenström

4 personer

2 medelstora gula lökar
4-6 stora morötter (500 g)
3 cm färsk riven ingefära
2 dl pressad apelsinsaft (= 2 stora apelsiner)
2 msk smör eller olja
minst ½ tsk salt
7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
salt och svartpeppar
2 dl crème fraîche eller tjock yoghurt
+ lite finstrimlat apelsinskal till serveringen
(Bröd)

Skala och hacka löken. Skala och riv morötterna grovt. Skala och riv ingefäran fint. Tvätta apelsinerna och strimla eller riv det allra yttersta av skalen. Pressa saften. Ställ allt åt sidan så länge.
Värm smör eller olja i en gryta eller rymlig kastrull. Fräs löken över svag värme tills den är mjuk. Salta.
Lägg i ingefära och morötter och fräs ytterligare ett par minuter. Häll på vatten och apelsinjuice. Smula ner buljongtärningen och låt det hela koka upp och sedan sjuda tills morötterna är mjuka, ca 10-15 minuter.
Kör sedan några varv med mixerstav direkt ner i grytan eller kastrullen. Smaka av soppan med salt och nymald svartpeppar.
Servera med en klick tjock yoghurt eller crème fraîche och toppa med lite rivet apelsinskal.
Ät bröd till.


Månadens bok Januari 2010

Ikväll var det min tur att hålla i bokcirkeln, så runt halv sju ringde det på dörren i Fredhäll och en efter en droppade alla in. Hedersgäster för kvällen var Ladies & The Books yngsta tillskott, 2,5 månader gamla Fragancia och mopsen Lillebror. Jag vet inte vem som var sötast, men de fann sig båda väl till rätta med idel snarkningar och leenden.

På menyn var idag "Vännernas Morotssoppa" med bröd och Philadelfia. Soppa funkar finfint i dessa kyliga tider. Recept kommer snart!

Vi kom fram till att förra boken "Den dagen då min dotter blev galen" var helt OK, varken mer eller mindre. Det är inte en läsupplevelse man kommer att bära med sig men det var intressant att läsa om psykos.


Den här månaden ska vi läsa:


Boktjuven av Markus Zusak

Boktjuven



När döden berättar en historia, måste du lyssna

Tyskland 1939. Landet håller andan. Döden har aldrig haft mer att göra, och det är bara början. Liesel Memingers liv förändras när hon plockar upp en bok på marken bredvid son lillebrors grav. Det är dödgrävarens handbok som lämnats där av misstag och det är den första bok hon stjäl. Hon inleder en kärleksaffär med ord och böcker när hon med hjälp av sin fosterpappa lär sig läsa. Och böcker är den röda tråden i denna sofistikerat komponerade roman. Böckerna öppnar upp nya världar för Liesel och snart börjar hon stjäla fler böcker från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek, varhelst böcker står att finna.

Hon delar sina böcker med sina grannar när de sitter i skyddsrummen under bombningarna och med den jude som gömmer sig i familjens källare. Och till sist är det den bok hon själv skriver som bokstavligen räddar livet på henne.


Läs recensionen i Svd:

http://www.svd.se/kulturnoje/litteratur/unglitteratur/ett-viktigt-masterverk_1644097.svd

Ska bli spännande att se vad vi tycker!


Ha en bra helg!

//Carin




RSS 2.0