Sitter o inväntar helgen...

För min del blir det en tur till landet i Kisa.

Jag ser fram emot en lugn skön helg i min mysiga soffa framför en sprakande brasa tillsammans med oktoberboken och ett glas vin.

En helg på landet brukar annars innebära en hel jobb o jag kan passa på att nämna att det har inhandlats över 600 (!) blomsterlökar som ska ner i jorden. Sista rycket nu med andra ord inför vintern.

Om äpplena på trädet inte har frusit till is, blir det nog en äppelpaj. Vi brukar stanna till i Linköping o handla världens godaste vaniljsås.

Pajen består oftast av smulpaj, eftersom det är så enkelt och blir makalöst gott.

Här är ett recept som jag ofta använder:

100gr margarin
1 dl socker
1,5 sl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en gnutta salt

5 äpplen, skurna i bitar som doppas i en blandning av kanel och socker.

Jag brukar grädda pajen i ca 200 gr i ca 20-25 min. (beror på vilken spis som används)


Det ryktas om att några bokälskare har tagit sitt pick o pack o dragit till Paris. Vi kanske måste ha fransk litteratur som tema snart? Min franska begränsar sig tyvärr till uttryck som je t'aime och voulez-vois...

Vad gör ni andra i helgen?

Hoppas ni får en trevlig allhelgonahelg och glöm inte att tända ett ljus för våra nära o kära som inte finns hos oss längre!

//Carin


Dagens citat..

 "Ett hem utan böcker är en kropp utan själ"


Marcus Tillius Cicero


Månadens bok oktober 2009


Senaste bokcirkeln var hemma hos Elinor som bjöd på en fantastisk god potatis och chevre paj med Morotssallad med vitkål och purjolök.


Månadens tema är RESA och bokvalet erbjuder en något annorlunda resa, nämligen en inre och en yttre resa.


Ikonen i fickan
av Owe Wikström


Ikonen i fickan är en samling essäer som diskuterar vårt behov av resor.

Inledningsvis tar författaren upp den yttre resan 1; Varför reser vi? Vad reser vi till och vad reser vi ifrån? Vi får ta del av både psykologiska och sociologiska rön kring resandet, men tonvikten ligger vid den filosofiska frågeställning som kanske egentligen bara kan ha ett definitivt svar: det vi aldrig kan resa ifrån är oss själva.

Vi får följa med på författarens egen färd. Han gör nedslag som turist på Kanarieöarna, befinner sig i eftertankens och vänskapen Rom, möter skönhetens Paris och avslutar sin färd i reflektionens Venedig. Det blir både en yttre och en inre resa, med ikonens blick som ständigt resesällskap och följeslagare.

Den inre resan är den andliga strävan som alltfler människor i dag känner en så stor längtan efter. Detta behov har funnits lika länge som mänskligheten och författaren låter oss möta en rad olika tänkare och ”inre resenärer” från många olika tidsepoker: Cicero, Seneca, Proust och Dostojevskij för att nämna några. Den inre resans slutstation bjuder också på en diskussion kring mystikens väsen och vårt behov av det heliga.

Det är en livsresa i tre stationer som skildras 1; behovet av att stanna upp och göra en positionsbestämning, behovet av att söka tröst i skönheten samt mötet med andligheten 1; i ikonens blick. Ikonen ger med sin på en gång högst konkreta blick och samtidigt andliga inre seende en gestaltning av alla resors yttersta mål 1; insikt.


Owe Wikström är professor i religionspsykologi vid Uppsala universitet, och har tidigare skrivit bl.a. Långsamhetens lov.


Har ni läst boken? Vad tyckte ni? kommentera gärna!


//Carin


I september har vi läst

Landet bortom haven

Av Tamara McKinley




En passionerad kärlekshistoria av författaren till Matildas sista vals

Året är 1768. Susan Penhalligan och Jonathan Cadwallder förälskar sig som redan som tonåringar. När Jonathan får chansen att delta i en forskningsresa till Tahiti och Australien lovar Susan att vänta på honom hemma i Cornwall. Men månaderna blir till år och en dag inträffar en katastrof i Susans familj som ändrar allt. När Jonathan återvänder från sin resa är Susan redan gift. Ödet tycks ha skilt dem åt för alltid. Till en dag då de möts igen, under högst oväntade former, i ett land långt bortom haven ...

Kvällens tema var tantsnusk. Kattis bjöd på soppa, vin och kaffe i små spröda tant-kaffekoppar, med det perfekta tantsnusk-tillbehöret---dammsugare!

Så här i efterhand var vi överens om att boken kanske var för bra för att gå under benämningen "tantsnusk"
men av någon anledning vill inte de större internetbokleverantörerna sälja Jackie Collins eller Danielle Steel...
Därav valet av denna bok. Den gav en intressant historisk vinkling av Australien som straffkoloni och innehöll naturligtvis en hel del romantik. Men fick de varandra och levde lyckliga i alla sina dagar, ja det är frågan?

Under årets lopp har vi lärt oss att man absolut inte ska välja bok efter baksidetext. Den är ofta missvisande. Flera av oss har dock gemensamt att vi brukar välja pocket efter framsida så design blir nästan viktigare än beskrivning av handling. För att avgöra om en bok är läsvärd tillämpar vi metoden "öppna boken någonstans mitt i och läs första meningen som ögonen fångar".

För att ge ett exempel, citeras det första stycket i månadens bokval;

"Hon var tretton år gammal och hette Djuwe- och hon var vacker. Djanay såg henne skratta tillsammans med de andra unga kvinnorna och han beundrade ryggens utsökta båglinje och den eggande stussen då hon utmanande svassade iväg med sävkorgen på höften. Han hade åtrått henne från första stund." 

Lite tantsnuskigt är det allt ;-)

Vi återkommer kanske igen till detta tema...



//Carin


Böcker som vi har läst

Det är verkligen högt och lågt i vår bokcirkel och eftersom valet av böcker faller på värdinnan för kvällen, vet vi aldrig på förhand vad vi kommer att läsa. De enda formella kriterierna som vi har uppställt är att ingen ska ha läst boken tidigare och den ska finnas i pocket. Det brukar vara väldigt spännande att få veta vad kommande bok ska bli =)

Vi har hunnit med att läsa en klassiker:

Lady Chatterleys älskare

av D. H. Lawrence

 


och fått en inblick i hur det är att leva som Jehovas vittne:

Jehåvasjäveln
Av Henrik Pettersson 

 



Svart flicka, vit flicka
Av Joyce Carol Oates


 Vi har läst om hur det är att växa upp i skuggan av en framgångsrik syster:

 Livet med min syster Madonna
 av Christofer Ciccone

 

Och hur livet plötsligt tar en oväntat vändning och man förlorar allt:

När livet stannar
av Malin Sävstam





Har ni läst någon av ovanstående? Vad tyckte ni? Kommentera gärna!


/Carin


och månadens bok blev plötsligt till årets böcker...

Ja det ska erkännas, damerna i vår bokklubb (inklusive jag själv) föredrar att läsa framför att skriva och aktiviteten här i bloggen har det senaste året lyst med sin frånvaro. Vissa ursäkter kan hasplas fram, 2 vackra gossar, Neo och Fabian, har kommit till världen och en flicka skådar världens ljus vilken dag som helst.

Några av oss har bytt jobb och några har hunnit med en flytt.

Det som dock är intakt är dock vår underbart goda stämning i läsecirkeln, vårt intresse för böcker av alla dess slag och längtan efter att träffas för en kvälls skvaller och skratt i trevligt sällskap av goda vänner, mat o vin.

Under årets lopp har vänskapen fördjupats och det "lilla tilltugget" som värdinnan bjuder på blivit allt mer avancerat och fantasifullt. Ett extra plus i kanten går till Fru I:s fantastiske make, som, när I nu har gått i väntans tider, såg till att lägenheten var skinande ren, ölen stod på kylning och doften av paj mötte oss i köket. Det kallar jag kärlek!


För att göra en uppdatering av de böcker som vi har läst (med risk för att jag inte kommer ihåg alla- minne som en guldfisk) kommer snart en lista.

Jag vill samtidigt passa på att önska alla en mysig höst i litteraturens tecken!

RSS 2.0